Bekerwedstrijd

1960 – 1970 Amicitia V.M.C. verhuist naar de Coendersborg

coendersborgDe jaren 60 zijn aangebroken. Deze jaren staan in het teken van van de enorme groei en bloei van de jeugdafdeling. Hiermee samenhangend is de vraag naar een betere en grotere accommodatie.In het seizoen 1965/66 is het dan eindelijk zover en verhuist Amicitia VMC naar de plek waar zij nu nog gehuisvest is; De Coendersborg.

Architect Kerstholt ontwerpt een voor die tijd zeer luxeues clubhuis van twee verdiepingen. Beneden zijn de kleedkamers, douches etc., terwijl er boven een groot restaurant, vergaderruimte en een groot dakterras is

Mede door het ontbreken van de financiele middelen wordt de uiteindelijke versie heel wat eenvoudiger en goedkoper.

1965_bouw_clubhuisHet enthousiasme voor het bouwen van een nieuw clubhuis was onder een aantal Amicitianen erg groot. Zo verhaalt men nu nog dat Boersma Sr., een van de bouwers van het 1e uur, het orgel van de Salvatorkerk zonder medeweten van de pastoor verkocht om de vereniging wat meer armslag te geven bij het bouwen van het nieuwe clubhuis.

Ook op sportief gebied gaat het met Amicitia de goede kant op. Zo speelt het eerste elftal op 26 november 1961 in de halve finale van de Groningse Beker tegen het grote Velocitas.

1961_halve_finale_beker“.. De grote strijd van Amicitia VMC tegen de amateurkampioen Velocitas voor de halve finale van het Groninger Amateurbekertoernooi is gestreden. Het begin was voor Amicitia VMC allerplezierigst, want voordat de bal ook nog maar een omwenteling gemaakt had, mocht aanvoerder P.Koetsier al een prachtige grote beker, voor de hoogst geeindigde afdelingsploeg in ontvangst nemen. Maar daarmee had Amicitia VMC het dan ook gehad, want ondanks moedig volhouden moest in de wedstrijd zelf een 11-1 nederlaag geincasseerd worden. De strijd om de Martinibokaal zal nu dus verder uitgevochten worden tussen Velocitas en Nieuw Buinen..”

Uit: In Ons Noorden 27 november 1961

1961_eerste_elftalUiteindelijk promoveert het eerste elftal in het seizoen 1965/66 naar de 4e klasse KNVB. Na een kwalificatie tegen Pelikaan S. met 21-0 die recht geeft op 2 promotie wedstrijden tegen Bellingwolde. De uitslagen Amicitia – Bellingwolde 2-0 en 4-0.

Als dank wordt de trainer, Dhr.Boersma, na de laatste promotiewedstrijd door de spelers in de sloot geggooid.

bijz.leden_rolinkDe jaren volgend kenmerken zich met name door goede, constante prestaties van het juist naar de 4e klasse gepromoveerde eerste elftal, verdere groei van de jeugdafdeling, opbloei van de gezellige klaverjaswedstrijden onder leiding van Gerard Rolink en een verbetering van het peil van het clubblad “De Amicitiaan” mede door dezelfde G. Rolink.

1964_a1_elftalZoals reeds gemeld kent Amicitia in de jaren 60 een enorme groei in met name de jeugdafdeling. Zo kent Amicitia medio jaren zestig een jeugdbestuur bestaande uit maar liefst  25 personen. Onder de bezielende leiding van Richard ten Berge floreert de jeugdafdeling als nooit tevoor. Voor de jeugd worden puzzeltochten, kwismiddagen, spelregelwedstrijden, zomerkampen, koek- en papieracties, uitgebreide toernooien, verzorgde trainingen, fietstochten en dansavonden georganiseerd.

1966_c1_elftal_1Dit actieve jeugdbeleid resulteert onder andere in het promoveren van de A1-jeugd in 1964/65 naar de jeugdselectieklasse van de KNVB. Waar het een aantal jaren niet overdienstelijk vertoeft, waarna eind jaren 60 degradatie uit deze klasse volgt.

Ook in dit seizoen (1964/65) doet het B1-elftal van Amicitia het uitermate goed, ze worden 2e na het verliezen van een beslissingswedstrijd op het veld van Oranje Nassau tegen GRC B-1 (0-1).

In 1968 krijgt Amicitia VMC weer een aantal nieuwe leden in de schoot geworpen, als diverse leden van de Katholieke Studenten Vereniging Albertus Magnus zich aanmelden. Voor de tweede en na zal blijken niet de laatste keer, melden zich studerende jongeren in grote getale aan bij Amicitia VMC. Dit elftal speelt voorafgaande aan de wedstrijd NEC-GVAV in de Goffert te Nijmegen op 15 april 1968 een vriendschappelijk duel tegen een Nijmeegs studententeam.1968_groniger_elftal

To Top