Tijdlijn

1970 – 1980 Jong FC Groningen wint het jubileum toernooi van Amicitia V.M.C.

n het jaar 1970 wordt de jaarvergadering besloten met het aftreden van voorzitter Henk Dutmer senior. Na dertig jaar houdt hij het voor gezien. Dutmer die zich in deze 30 jaar meer dan verdienstelijk heeft gemaakt voor Amicitia, R.K.Sarto en Amicitia VMC wordt tijdens zijn afscheid onder de woorden “..het vele verdienstelijke werk, dat de aftredende Amicitia voorzitter niet alleen voor zijn vereniging, maar tevens voor de gehele voetbalsport in Groningen en daarbuiten heeft verricht..” met de zilveren draagspeld van de KNVB gehonoreerd.

Johan Abeln volgt Henk Dutmer Sr. op. Met zijn aantreden voert hij tegelijkertijd een vrij drastische bestuursverjonging in, welke na zoveel jaren niet verrassend mag heten.

1970_a1_elftalOok de successen behaalt in de jaren 60 bleven in de 70er jaren doorgang vinden. Zo wordt het A1 elftal in 1970 wederom kampioen. In de navolgende promotie wedstrijd voor een plaats in de afdeling selectieklasse wordt helaas met 6-2 van Kwiek Hoogezand verloren. Het jaar daarop lukt het echter wel en wordt Oranje Nassau met 3-2 in het beslissende duel verslagen, waarna promotie volgt.

De jeugdafdeling, in de jaren 60 al enorm belangrijk voor de vereniging, blijft tot ca. 1975 Amicitia’s visitekaartje. Tot dat jaar bedraagt het aantal juniorenelftallen tien of meer.

Bart Straatman: “..We zijn natuurlijk allemaal verschrikkelijk blij.. ..en ik feliciteer een ieder met dit succes; onze fantastische leiders, de heren Ten Berge en Boon, de heer Hilberdink voor zijn uitstekend verzorgde trainingen.. ..de jongens die naar de senioren gaan wens ik eveneens veel succes, en dat ze nogmaals, alhoewel ik dit betwijfel, net zo’n prachtig elftal en vriendenkring krijgen als ze dit jaar hebben gehad..”

Na de winterstop in 1972 is Amicitia een afdeling rijker: Het dames-voetbal doet zijn intrede. Echter op 15 maart 1972 lezen we in De Amicitiaan: “..help, onze afdeling dames-voetbal dreigt een kortstondig bestaan boven het hoofd te hangen… Zijn er in onze gelederen geen enthousiaste jongedames, die zich op willen geven? ..”   Deze oproep levert enkele nieuwe aanmeldingen op. Echter in oktober 1972 gaat het damesteam in zijn geheel over naar Astrea om het damesteam hier aan te vullen. Het zou tot eind jaren 80 duren voordat Amicitia weer een eigen dames-team zou krijgen.

1978_reunistendagMidden jaren 70, werd op initiatief van Frans van Bakelen de Reunistenvereniging Amicitia VMC opgericht. Hij stuurde op 5 september 1974 de toenmalige secretaris, de heer Dolle, de concept stukken voor deze vereniging. De oprichtingsbijeenkomst op 23 januari 1976, ruim twee jaar later,  gehouden in restaurant De Jacobijn, leverde een bestuur bestaande uit H.Dutmer, F.Arends, P.Koning, G.Rolink, R.Klaren en B. Andringa.

“..Op 29 augustus 1976  werd unaniem besloten tot oprichting van de reunistenverenging. Dit historisch moment werd met de nodige drankjes beklonken. Steeds hoger steeg de stemming en toen men zich allen naar het pupillenveldje van O.N. ging begeven, stond er niets meer in de weg om een grandioos schouwspel in de vorm van een veteranenwedstrijd te komen… .. Het penanlties schieten bracht eveneens enorme hilariteit.. ..s’avonds werd een koud buffet in Paviljoen Stadspark alle eer aangedaan..”   uit: De Amicitiaan 15 september 1976

In 1975 volgt Hans Bodewes trianer Hilberdink op als trainer en coach van het eerste elftal. Het eerste tot die tijd een vaste waarde in de vierde klasse, vaak vertoefend in de middenmoot en 4x eindigend als 2e ondergaat een gedaantewisseling. Een aantal oud-eerste spelers haakt af en gaat bij Forward voetballen. de nieuwe aanwas komt voornamelijk uit het 2e elftal en uit het succesvolle A1-elftal. Het eerste jaar onder Bodewes behaalt Amicitia een 6e plaats.

1976_selectieHet jaar daarop echter ontpopt het eerste zich als een kanshebber. De eerste 8 wedstrijden van dit seizoen worden de wedstrijden ruim gewonnen. Waarna het team met 5 verliespunten minder dan nummer 2 de winterstop in gaat. Na een wisselende 2e competitiehelft wordt het team aan het einde van het seizoen kampioen en promoveert voor het eerst in de geschiedenis naar de 3e klasse van de KNVB.

1977_clubgebouw1Ruim 12 jaar na de oplevering van het clubgebouw aan de Coendersborg, is deze weer aan uitbreiding toe. Op 16 juni 1977 volgde de officiele opening. “..Ons jongste lid Marcel Hakkebroek stond parmantig en keurig in sporttenue klaar om de sleutel te overhandigen. Een groot moment toen de deur openging.. ..wat een prachtige kantine.. ..vervolgens gaf de heer Zuhorn een historische terugblik van de eerste jaren van Amicitia. Hierbij werd een foto van het eerste elftal in 1929 aangeboden aan de kantine.. ..een dag om niet te vergeten..”
Uit: De Amicitiaan juni 1977, secretaris Ben Dolle.

1979_vlaggen_toernooiIn het jaar 1979 bestaat de vereniging 50 jaar. Volgens goed Amicitiaans gebruik wordt dit jubileum weer op grootse wijze gevierd. De sportieve inleiding van het jubileum; het grote stadstoernooi op 18 augustus en het jeugdtoernooi op 19 augustus 1979.

“..het spreekt mij aan als een jubilerende voetbal vereniging alle zusterverenigingen in onze stad uitnodigt voor een toernooi. Het zal de eerste keer zijn dat alle stad-Groninger voetbalclubs aan een en hetzelfde toernooi deelnemen.. ..Ook aan de bar heeft deze club naar ik mij heb laten vertellen in de afgelopen vijftig jaar het nodige gepresteerd.. ..Met deze aanpak van de voetbalsport heeft Amicitia VMC zich een geheel eigen plaats in de Groninger voetbalwereld veroverd..” Treffende uitspraken van burgemeester H.G.Buiter uit zijn voorwoord in programmaboekje van het jubileumtoernooi.

na een dag hard werken blijkt jong FC Groningen winnaar te zijn geworden. VVK komt de eer toe dit team de enige nederlaag van het toernooi bezorgd te hebben.

Het uiterst geslaagd toernooi betekent nog maar de helft van dit Amicitia weekend. De volgende dag wordt er een jeugdtoernooi georganiseerd. Van de F-junioren tot aan A-junioren wordt een competitie afgewerkt welke eveneens grandioos verloopt.

Naast het jubileum in 1979 heeft Amicitia VMC nog een reden tot feest. De zaterdagafdeling ziet het licht. En komt met twee teams uit in de zaterdag onderafdeling van de KNVB.1979_eerste_elftal

To Top