Bekerwedstrijd

Wat speelt er eigenlijk… met Max Dekker!

De rubriek ‘Wat speelt er eigenlijk…’ is in het leven geroepen omdat leden zich weinig bewust zijn van elkaars bestaan. ‘Wie speelt er eigenlijk op zondag, terwijl ik zelf op zaterdag speel?’, ‘De jeugd zit enorm in de lift, maar wat voor jongens en meisjes spelen daar eigenlijk?’ of ‘Hoe gaat het eigenlijk met de senioren binnen de club?’ zijn vragen die regelmatig opdoemen in de kantine. Neem kennis van elkander! Deze keer met Max Dekker, aanvoerder van het oudste jeugdelftal, JO 17-1.

Hee Max! 8 wedstrijden, 24 punten, 59 goals voor en 9 goals tegen. Wat is de sleutel tot het succes van de JO 17-1?

‘Dat is een goede vraag! Vorig jaar hadden wij het in de twee klasse best lastig, waar wij zesde of zevende werden. Dit seizoen, in dezelfde klasse, wisten wij niet zo goed wat me moesten verwachten. Mede door de dispensatiespelers kunnen wij wat meer weerstand leveren. Daarnaast zijn wij het enige JO 17 team, waardoor wij goed op elkaar ingespeeld zijn. Een handvol spelers speelt altijd al samen bij Amicitia VMC. Het andere gedeelte speelt nu zo’n twee jaar in het rood-wit, maar in totaal waren wij bijna allemaal al vrienden via school. Het is een hecht team!’

Vrienden via school dus. Op welke school zit je?

‘Ik zit op het Alfa college en daar volg ik de opleiding Sport & Bewegen. Ik zit nu in het tweede jaar van deze Mbo-opleiding. Daar ben ik behoorlijk druk mee, alhoewel de ene week wel anders druk is dan de andere. Als ik veel opdrachten en toetsen heb is het weleens lastig te combineren met training geven, stage en zelf voetballen. Ik loop op maandagochtend stage bij een basisschool en op dinsdag bij Bslim, een organisatie die sport- en leefstijlprogramma’s maakt en met mensen uitvoert. Dit is een initiatief van de gemeente Groningen.’

‘Nu pas ik, tijdens de trainingen die ik geef, toe wat ik vorig jaar leerde tijdens het keuze onderdeel wat wij moesten doen voor school. Ik koos destijds voor voetbal, waarbij ik ook training mocht geven. Wij kregen 5 verschillende opdrachten mee. Zo leerden wij de perfecte les voor te bereiden en behoorde ook het coachen van het toegewezen team tot een van de opdrachten. Ook hebben wij met die jongens meetoefeningen gedaan, waarbij wij ook de progressie van de jongens inzichtelijk konden maken. Dat alles vond ik erg leuk en leerzaam!’

Ik zag jou onlangs over het middenveld flitsen in de wedstrijd van de JO 17-1 op het veld van Blauw-Geel. Ik vroeg mij af, wat is eigenlijk jouw favoriete positie?

‘Toch of aanvallende middenvelder of verdedigende middenvelder. Soms neig ik toch een beetje teveel naar aanvallend, maar daar ben ik niet de enige in. Justin Okonne kan je daar ook alles over vertellen, haha. Maar verdedigende middenvelder vind ik een hele leuke positie. Op deze positie kan je af en toe aanvallen, maar vooral verdedigend de deur op slot zetten.’

Heb jij niet de neiging, nu de JO 17-1 zoveel wedstrijden zo dik wint, om de balans in het elftal af en toe te negeren?

‘In de met 12-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Lewenborg van een paar weekeinden terug maakte ik de 2-0 en dat is dan toch wel heel erg leuk. Echter hoef ik, in tegenstelling tot sommige anderen, niet per se te scoren. Ik vind een assist geven misschien wel leuker. Aan het einde van de dag draait het om winnen en in dat opzicht vind ik het geen probleem als ik een wedstrijd geen doelpunt maak.’

De naam van jullie succestrainer is Jelle Tamminga, ook speler van de zondag 1. Vind je Jelle een goede trainer?

‘Jelle is een hartstikke goede trainer. Hij is wel vaak heel druk, hij is bijvoorbeeld ook coach van de Vrouwen 2 voor de Trainer Coach 3 opleiding die hij volgt bij de KNVB, en dan moeten er soms keuzes gemaakt worden. Maar desondanks zorgt Jelle er altijd voor dat alles voor het team duidelijk is en hij doet voor ons zijn stinkende best. Wij hebben veel geluk met Jelle, omdat hij er zoveel tijd insteekt.’

Goed om te horen! Je geeft net aan dat een deel van JO 17-1 nu twee jaar voor Amicitia VMC voetbalt. Hoelang speel jijzelf al voor de club?

‘Ik ben een van de jongens die hier nu twee jaar actief is. Ik heb eerder bij v.v. Helpman gevoetbald. Daar voetbalde ik de laatste twee jaar in de tweede teams. Dat vond ik geen probleem, maar er werd minder aandacht aan ons geschonken. Waar het eerste jeugdelftal per leeftijdscategorie altijd goed materiaal had, liet dat bij ons nog wel eens te wensen over. Bij Amicitia VMC is dit toch iets anders. Hier heb ik juist het idee dat wij er veel meer bij betrokken worden. Ik heb hier ook heel snel veel mensen leren kennen. Maar voornamelijk de betrokkenheid is het grootste verschil tussen v.v. Helpman en Amicitia VMC. Echter heb ik ook bij v.v. Helpman met veel plezier gevoetbald.’

‘In de huidige JO 17-1 spelen vier dispensatiespelers, waarvan ik de oudste ben, en daar komt na de winterstop nog een bij. Wij moeten volgend jaar naar de JO 19. Ik verwacht dat er in de JO 17-1 genoeg jongens zullen blijven die eveneens naar de JO 19 willen. Ik hoop heel erg dat dat elftal er komt. Ik vind het gewoon leuk om hier door te voetballen.’

Bij Amicitia VMC hoef je op dit moment in ieder geval niet te twijfelen of je in een eerste elftal speelt. Dit jaar JO 17-1, mogelijk volgend jaar JO 19-1 en ook train je al mee bij de senioren selectie elftallen. Hoe bevalt dat?

‘Ik train op dinsdag met zondag 1 mee. Dat vind ik prettig en daar leer ik ook veel van. Ik heb al wat oefenwedstrijden meegespeeld met dit elftal en ook in de beker heb ik al mogen invallen. Dit is er in de competitie jammerlijk genoeg nog niet van gekomen, alhoewel ik al wel zes keer mee ben geweest. Ik moet gewoon geduld hebben. Laat ik wel vooropstellen dat ik het heel gaaf vind als ik weer gevraagd word voor zondag 1. Ik steek er heel veel van op. Vanavond (woensdag 6 december) train ik met zaterdag 1 mee, wat voor mij weer een hele nieuwe ervaring is. Ook hiervan hoop ik veel op te steken en ook daar ben ik nieuwsgierig naar.’

Nadat ik de aanvoerders van zondag 1, zaterdag 1 en vrouwen 1 had gehad, vertelde ik in de kantine dat ik met jou, Max, de aanvoerder van JO 17-1, de trainer van JO 11-4 en trainer van de vrouwenelftallen, ging zitten voor de rubriek ‘Wat speelt er eigenlijk…’. Daarop kreeg ik de reactie dat dat heel goed was, want Max gaat op lange termijn nog veel voor de club betekenen. ‘Niet alleen door te spreken met zijn voeten, maar hij gaat ook als trainer veel betekenen voor de club’. Is deze uitspraak te matchen met jouw ambities?

‘Haha, ja uumm… Ik weet nog niet precies hoe mijn planning voor school eruit gaat zien. Dat staat op één voor mij. Ik doe nu een Mbo-opleiding, maar wil op lange termijn ook aan een Hbo-opleiding beginnen. Ik vind training geven gewoon heel leuk en ik probeer de JO 11-4, de jongens die ik nu training geef, ook echt wat bij te leren. Als er tijd en ruimte voor is zou ik het altijd blijven doen. Het gevoel dat het misschien zo is dat jongere jongens tegen je opkijken geeft toch een gaaf gevoel. Bij v.v. Helpman, waar ik ook training gaf, merkte ik dat als je veel met die jongens omgaat er ook zeer aan gehecht raakt. Dit maakt ook dat ik het leuk vind om voor zo’n groep te staan.’

Misschien wel de allerbelangrijkste vraag. Jullie kunnen over twee wedstrijden kampioen worden van de najaar competitie. Hoe gaan jullie dit vieren?

‘Wij zijn er nog niet helemaal, maar als wij komende zaterdag van Noordwolde winnen zijn we er officieus. Dan kan achtervolger v.v. Helpman alleen door een wonder ons nog voorbij, mochten wij de laatste wedstrijd dik verliezen.’

‘Wij hebben na de wedstrijd bij Noordwolde een teamuitje. Jelle heeft ons bij hem thuis uitgenodigd voor een FIFA-toernooi. Ik ben zelf geen grote FIFA fan of gamer, maar dat maakt mij eigenlijk ook niet zo heel veel uit. Je bent als team bij elkaar en daar draait het om. De dispensatiespelers zijn 18 en ikzelf ook bijna, dus misschien is het een goed idee als Jelle even een kratje bier voor ons haalt (met een grote knipoog).’

(Het lukt niet altijd, maar…) De rubriek ‘Wat speelt er eigenlijk…’ verschijnt één keer in de twee weken op de website (http://www.amicitiavmc.nl/v2/) en op de Facebookpagina van de club https://www.facebook.com/amicitia.vmc/.

To Top