Wedstrijdverslagen

AmicitiaVMC ZA1 toont veerkracht in duel met DVC Appingedam

Door Jonathan Schipper, 10 oktober – Afgelopen zaterdag stond het vierde competitieduel op het programma voor de rood zwarte brigade uit Groningen. Ondanks een regenachtig weekend lag het hoofdveld op het sportpark Burgemeester Welleman er uitstekend bij. Na de thuisoverwinning van vorige week, wou de ploeg van trainer August Kuipers de stijgende lijn doortrekken richting dit duel in Appingedam. Tevens had de uitspelende de ploeg nog wat recht te zetten, na een forse nederlaag in de laatste wedstrijd voor het corona-tijdperk. Toen werd de ploeg uit Groningen met een 6-1 uitslag richting de stad terug gestuurd.

Nadat Scheidsrechter Smit had gefloten voor het begin van dit duel, werden al gauw de intenties van beide ploegen blootgelegd. DVC probeerde met hoog pressie-spel het de uitploeg lastig te maken. Echter resulteerde dit niet in hele grote mogelijkheden. Daar tegenover probeerde Amicitia met combinatiespel de aanval op te zoeken. De eerste kans kwam van de voet van Robin Broekema, tegenwoordig aanvaller van beroep in het shirt van de gasten. Broekema die mede door afwezigheid van de nog geblesseerde Cees Jan Diepeveen wederom in de voorste linie werd neergezet, kreeg de bal na een verre uittrap van doelman Jonathan Schipper door gekopt van Ronald van Bruggen. In het één tegen één duel wat hierop volgde, kreeg de keeper van DVC nog net zijn teen tegen de lage schuiver van Broekema aan. Het gevolg was een corner die op het hoofd van van Bruggen belandde, zijn inzet werd echter knap gepareerd door de doelman van DVC.

De thuisploeg was na deze eerste wapenfeiten gewaarschuwd en kwam hierna beter in de wedstrijd. Ze kreeg haar eerste kans ook nog eens letterlijk in de schoot geworpen na een verkeerde inspeelpass van keeper Schipper in de opbouw bij Amicitia. Echter herstelde doelman Schipper zich goed, en voorkwam hiermee dat zijn ploeg tegen een vroege achterstand zou aankijken. Het spel kwam hierna aardig in evenwicht. DVC probeerde via hun middenvelders aan de zijkant, die erg hoog stonden de aanval op te zoeken. Hier hadden de gasten uit Groningen het met name aan de linkerkant niet altijd even makkelijk mee. Dit resulteerde uiteindelijk ook in een knape voorsprong voor DVC. Nadat er wederom een aanval werd opgezet vanaf de linkerkant, waaide een scherpe voorzet van Vincent Noordhof op verrassende wijze in het doel achter doelman Jonathan Schipper. Schipper die met zijn 200 centimeters versteld aan de grond genageld stond, had geen antwoord op deze inzet en kreeg een déjà-vu richting het vorige weekend. Op bijna precies dezelfde wijze verdubbelde zijn teamgenoot Jeroen Knol toen de voorsprong in het voordeel van Amicitia. De technische commissie, als chauffeur mee gekomen, gaf het voorstel dat Knol deze week maar even een kwartiertje eerder naar de training moest komen, om zijn keeper onder handen te nemen en te trainen op de ‘Manolov-bal’. Echter gaven ze beiden aan eerst de persconferentie van de minister dinsdag af te wachten; prima en politiek correct beantwoord door beide sterkhouders.

In de theepauze werden de koppen bij elkaar gestoken met een motivatiespeech van trainer August Kuipers. De details kwamen dit keer niet geheel verrassend uit de koker van de ervaren Wouter Diepeveen. Diepeveen was hiermee elftalleider Rob Kuipers net iets te snel af. Geconcludeerd werd dat doordekken het antwoord kon zijn op de beweeglijke spelers van DVC. Na een kort overleg stemde iedereen hier ja-knikkend in mee. Daarbij gaf wisselspeler Niels Burgler tussen neus en lippen door, aan dat met 3 spitsen het tij eventueel ook gekeerd kon worden.

Na de rust veranderde het spelbeeld langzaam aan richting een overwicht in balbezit van Amicitia. Achterin hield het centrale duo Wouter Diepeveen en Patrick Smit het goed dicht. DVC werd nog één keer gevaarlijk bij een corner, waarbij een inzet uit de tweede lijn ternauwernood werd geblokt door Jeroen Knol. Hierdoor belandde de bal aan de goede kant van het doel. Na ongeveer een uur spelen kreeg Niels Burgler toch zijn zin; 3 spitsen, en hij mocht naast Otto Mekel komen te spelen. Burgler kwam wat anoniem binnen de lijnen, zonder naam en toenaam. Op deze manier probeerde de vaste stadionspeaker Niels uit de wedstrijd te halen. Echter is stoïcijns meebewegen één van de belangrijkste kernwaarden binnen de ploeg van August Kuipers, waardoor hij zich niet van de leg liet leggen. Nieuwkomer Joris Visser, speelde wederom een voldoende, moest vanwege deze tactische omzetting zijn plaats afstaan.

Dit bleek een goede omzetting te zijn. Het spel verplaatste zich langzaam aan naar de helft van DVC. De thuisploeg werd teruggedrongen tot de eigen zestien. Nadat o.a. Ruben Klein en Thomas Mirck de bal al een paar keer gevaarlijk hadden voorgegeven vanaf de zijkant, belandde de bal na een goede voorzet van rechtervleugelverdediger Knol op het hoofd van Ronald van Bruggen. De fysiek sterke Van Bruggen kopte in een drukbezet gebied succesvol raak en trok hiermee de stand gelijk. Na dit doelpunt bleef Amicitia de druk opvoeren richting het doel van DVC. Tristan Smits kwam in het veld voor Thomas Mirck. Met frisse energie werd geprobeerd het baltempo te verhogen. Dit resulteerde zo’n drie minuten voor de reguliere speeltijd in een vrije trap op de rand van het zestienmeter gebied van DVC. Een ideale plek voor specialist Otto Mekel. Mekel nam deze mogelijkheid met beide handen aan, en krulde de bal sierlijk over de muur in de korte hoek tegen de touwen. De ontlading na dit doelpunt was groot, Amicitia kwam door dit doelpunt op een welverdiende voorsprong. Het duel eindigde uiteindelijk in een 1-2 overwinning voor de gasten uit Groningen.

Op basis van de tweede helft kan AmicitiaVMC terugkijken op een verdiende overwinning, waarin er geduldig en volwassen werd gevoetbald. Met de veerkracht en energie waarmee er in de tweede helft werd gespeeld, kan de ploeg met vertrouwen toewerken naar het volgende duel. Aanstaande zaterdag staat het thuisduel met stadsgenoot Mamio op het programma.

To Top