Mededelingen

Interview met August Kuipers, trainer van ZA1

Dit interview verscheen in de presentatiegids van Amicitia VMC 2020. Foto en tekst: Hans de Preter

‘Promotie met Zat1 zou heel mooi zijn, maar belangrijkste is dat we op een hoger niveau komen’

‘Het zou mooi zijn wanneer we dit seizoen de top drie kunnen halen, evenals een periodetitel. Maar écht mooi zou het zijn wanneer we kunnen promoveren. Toch: het belangrijkste is dat we op een hoger niveau kunnen komen, dat we ons blijven ontwikkelen, en zeker ook dat de jeugd bij Amicitia verder kan groeien’. Dat is in drie zinnen de ambitie van August Kuipers (51), sinds augustus vorig jaar de hoofdtrainer van Amicitia-VMC Zaterdag 1, het vlaggenschip van de vereniging.

August is een hele goede bekende van Amicitia, want hij speelde er enige tijd in het eerste en zes jaar geleden werd hij trainer van de dames. Drie jaar geleden keerde hij terug naar zijn oude cluppie, Joure, waar hij trainer werd van Zondag 1. En met succes, want onder zijn leiding werd Joure kampioen.

Vorig jaar werd August gevraagd om terug te komen naar Amicitia, om trainer te worden van Zat 1. Na enig nadenken besloot hij daarop in te gaan. Niet alleen omdat hij het trainerschap naast zijn werk een uitdagende ontspanning vindt, maar ook omdat hij zich bijzonder thuis voelt bij Amicitia, en ook omdat hij overtuigd is van de mogelijkheden van de selectie.

‘Amicitia is een fantastisch warme club. Ik zie het als een soort dorpsclub, maar dan in de stad’, zegt August.

Zelf deed hij zijn meeste voetbalervaring op bij SC Joure, waar hij van zijn zesde tot zijn 35ste speelde. Ook toen hij in de stad studeerde bleef hij Joure trouw. Hij speelde er jaren in het eerste. Daarna speelde hij er een tijdje in een vriendenteam, maar vervolgens keerde hij er terug naar het eerste. Daar werd hij drie keer achter elkaar kampioen.

Op zijn 35ste ging hij weer in Groningen wonen, en werd hij lid van Amicitia, waar hij enige tijd in Zondag 1 speelde. Tot hij naar het buitenland vertrok waar hij een tijdje zou werken.

Na terugkeer uit het buitenland kwam hij één van de speelsters van de dames van Amicitia tegen, aanvoerster Ramona, die hem vroeg of hij hun trainer wilde worden. ‘Ik had daar niks mee. Maar ik heb het toch geprobeerd, en het bleek dat ik het echt gewéldig vond. Het is prachtig om dingen die je geleerd hebt  over te brengen. Ik kreeg er veel plezier in, en ik had alle steun van het bestuur voor verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal binnen de club. Dat werd een mooie periode!’.

Drie jaar geleden nam Jonathan Schipper het trainerschap van de dames van Amicitia van hem over. August werd toen gevraagd om trainer te worden in Joure, van Zondag 1. Hij besloot dat avontuur aan te gaan, en met veel succes: vorig jaar mei werd Joure op de allerlaatste speeldag kampioen. August vond het toen wel mooi geweest, stopte er met een titel op zak.

Maar de rust zou niet lang duren, want hij had een telefoontje gehad van Amicitia met de vraag of hij trainer zou willen worden van Zat 1.

Traditioneel is Amicitia echt een zondagclub. Maar bij tal van clubs bleek er meer behoefte te zijn om op zaterdag te voetballen, en dat was ook het geval bij Amicitia. Dat zou er helaas toe leiden dat het Zondag 1 team in juni moest worden opgeheven. Amicitia heeft nu wel een selectie van 35 man voor Zat 1 en 2.

‘Voor mij als hoofdtrainer is het echt mooi om zo’n brede selectie te hebben’, vertelt August.

Hoe denk je de selectieleden gemotiveerd te kunnen houden?

‘Door open, eerlijk én duidelijk te zijn. Ik schat in dat een groot aantal spelers écht het niveau heeft van Zat 1, en ook graag in het eerste wil spelen. Anderen maakt het niet zoveel uit. Er zullen sowieso keuzes gemaakt moeten worden: je kunt immers maar 14 man per wedstrijd kwijt voor het eerste’.

Volgens August is het in elk geval een voordeel dat er twee teams zijn, want dan kan iedereen spelen, op goed niveau. En als je in het tweede speelt, heb je uitzicht op spelen in het eerste’.

‘Ik ga ook veel kijken naar het tweede, en zal proberen om tips te geven’.

Wanneer is volgens jou het seizoen geslaagd?

‘In deze nieuwe situatie, met een brede selectie Zat 1 en 2, zou het mooi zijn wanneer we aan het eind kunnen zeggen: “het is een mooi seizoen geweest. Met een gezonde ambitie waar iedereen zich goed heeft kunnen ontwikkelen, en met een mooi resultaat’.

Wat vind je het leuke aan de functie van hoofdtrainer?

‘Als hoofdtrainer ben je er verantwoordelijk voor om een situatie te creëren waarin iedereen zo goed mogelijk kan presteren. Als ik een situatie kan scheppen waarin iedereen optimaal kan functioneren, dan is het mooist. Maar: ik ben echt ambitieus, en ik hoop zo ver mogelijk te komen’.

Overigens is August niet alleen ambitieus wat betreft Amicitia, maar ook wil hij zichzelf blijven ontwikkelen. Daarom ook gaat hij dit seizoen verder met het behalen van zijn volgende trainersdiploma, UEFA B.

Al met al zijn het drukke tijden. Want August is zelfstandig ondernemer, hij is werkzaam als Consultant duurzame energie en runt een winkel in de stad in pro-actieve lucht- en oppervlaktereinigingsystemen. “Het is dus inderdaad een druk leventje dat ik leid. Maar het is allemaal gewoon een kwestie van goed plannen. In elk geval is het trainerschap voor mij een hele mooie ontspanning, het geeft me ontzettend veel energie’, aldus August Kuipers.

To Top