Mededelingen

Interview met Briyan Maat, trainer van de VR

Dit interview verscheen in de presentatiegids van Amicitia VMC 2020. Tekst: Hans de Preter

‘Het wordt dit jaar echt tijd voor een feestje!’

Hij is met zijn 27 jaar nog relatief jong, maar toch kan hij al bogen op jarenlange trainerservaring. Dat komt omdat Briyan Maat, sinds augustus de nieuwe trainer van de dames van VR1, al op zijn veertiende jaar begon met het geven van trainingen. Niet dat hij op die leeftijd al perse trainer wilde worden: hij voetbalde toen nog met veel plezier bij Engelbert. Die vereniging bood een trainerscursus aan, maar ze kwamen daar net mensen tekort. En dus besloot Briyan maar mee te doen aan de cursus, zodat hij daarna trainingen zou kunnen geven aan de F-jes.

‘Ja, dat was mijn eerste ervaring als trainer. Ik ben daarnaast steeds blijven voetballen, maar het geven van trainingen ben ik steeds héel erg leuk blijven vinden’, vertelt Briyan, die eerder de dames van Bedum trainde, die speelden in de Hoofdklasse. Met Briyan Maat hebben de dames van Amicitia dus iemand gekregen met passie voor het trainersvak.

Briyan woont in Wildervank,  is vader van vier kinderen en in het dagelijks leven werkzaam bij een stofferingsbedrijf.  Hij werd geboren in Groningen en begon zijn voetballoopbaan bij Engelbert. Daar heeft hij zijn hele leven gevoetbald, op een klein uitstapje naar Blauw Geel na.

Ervaring als trainer deed hij op bij Bedum, als trainer van de meiden onder de 17, en dames onder de negentien jaar.

Op zeker moment kwam het Briyan ter ore dat Amicitia VMC een trainer zocht voor de dames. ‘Ik kende Amicitia een heel klein beetje, omdat ik er wel eens tegen gespeeld had. Ook kende ik enkele speelsters en oud-speelsters. De club trok me wel, en het leek me een leuke uitdaging om er de dames te gaan trainen’.

Briyan vindt het mooie aan damesvoetbal dat de vrouwen er vaak zeer gemotiveerd zijn. ‘Ze zitten op voetbal omdat ze willen voetballen. Ze durven elkaar de waarheid te zeggen, en ze corrigeren zichzelf. Die instelling, die mis ik nog wel eens bij de mannen.’

Hij vindt de groep van Amicitia zeer prettig om te trainen. ‘Ze ontlasten mij qua regelwerk. En tijdens de vakantie gingen ze gewoon door met trainen op dinsdag en vrijdag’.

Wat voor type trainer ben je?

‘Ik ben redelijk tactisch. Ik bedoel: ik kijk naar wat iemands kwaliteiten zijn. Als dat ergens minder is, dan moet je een plan maken om daar wat aan te doen.’

‘Met de Bedumse dames speelde ik Hoofdklasse. We wonnen alles, ook al had ik niet de allerbeste spelers. Je moet in elk geval zorgen dat het conditioneel 120 % is, en je moet zorgen dat het er staat. Als je het conditioneel niet goed voor elkaar hebt, dan kun je in de laatste minuten van de wedstrijd nog verliezen’.

‘Dat is trouwens volgens mijn een verschil met mannen, die zijn niet altijd even gemotiveerd. Maar vrouwen blijven tot het einde gemotiveerd, ondanks een 3-0 achterstand’.

Het leuke?

‘Wat ik er leuk aan vind om trainer te zijn? Dat is dat wanneer je trainersstof doorneemt en oefent, dat een team dan gaat zien: “hé, we beginnen hierdoor echt beter te voetballen! Daar haal ik de meeste voldoening uit’

Doekstelling

‘Mijn doelstelling voor dit seizoen is simpel: kampioen worden! Vorig jaar hebben de dames lang meegedaan in de strijd om de titel, en konden we aansluiting houden. Dat het niet lukte om kampioen te worden was pech. Dat gaat ons niet weer gebeuren.’

‘Ik wil niet zeggen dat wij het beste team hebben. Maar we kunnen zeker meedraaien in de strijd om het kampioenschap. En wat mij betreft wordt het dit jaar echt tijd voor een feestje!’

To Top