Mededelingen

BEWAARTIP! overzicht over de gang van zaken bij wedstrijden

Hoe zit het ook al weer: een handleiding voor de gang van zaken bij wedstrijden

Beste Amicitianen,

Achter het spelen van wedstrijden gaat een behoorlijke organisatie schuil. Hans van Woerkom is al sinds jaar en dag wedstrijdsecretaris, ook al heeft hij enkele jaren geleden aangegeven dat hij de taken wil overdragen. Rico Sloover heeft hem uitstekend geholpen en taken overgenomen, maar beide heren hebben simpelweg en na zoveel jaren niet langer de tijd om deze taken naar behoren uit te voeren. Een opvolger is helaas niet gevonden. Dit betekent dat er veel op de eigen verantwoordelijkheid van de leden aankomt. Om jullie op weg te helpen en om de meest elementaire vragen te beantwoorden verwijs ik jullie naar onderstaand overzicht. Hiermee moeten jullie uit de voeten kunnen, zodat jullie slechts in uitzonderingsgevallen een vraag in de elftalleiders-app hoeven te stellen.

Wedstrijdopzet

Alle elftallen hebben na afloop van de 1e helft een kwartier rust in de kleedkamer.

Alle zes- en achttallen hebben na afloop van de 1e helft +/- 10 minuten rust op het veld. Na afloop van deze pupillenwedstrijd neemt iedere speler een penalty. Deze penalty’s tellen niet mee voor de wedstrijd.

 

Wedstrijdprogramma

Het wedstrijdprogramma is te vinden op verschillende media, zoals voetbal.nl, de voetbal.nl-app en de Wedstrijdzaken-app. Al deze media gebruiken dezelfde data van de KNVB, welke de wedstrijdsecretaris door middel van Sportlink kan wijzigen, en ze zijn dus leidend.

 

Wedstrijdformulier

Alle teams van O13 en ouder vullen het mDWF (mobiele Digitale WedstrijdFormulier) in via de Wedstrijdzaken-app. De scheidsrechter controleert de ingevulde gegevens, vult achteraf de uitslag en eventuele straffen in en verzendt het mDWF.

Alle teams van O12 en jonger vullen de spelersopgaaf in het mDWF in, maar bij deze wedstrijden vindt geen spelerspascontrole plaats. Een fotootje is voor deze spelers dan ook (nog) niet nodig. De uitslagen worden ingevuld en verzonden door de spelbegeleider. (handleiding te vinden op internet)

 

Wedstrijdwijzigingen

Het komt regelmatig voor dat aanvangstijden of -dagen worden gewijzigd. Daarom is het belangrijk om het programma op de eerdergenoemde media in de gaten te houden en niet alleen te steunen op een Excel-document. Een mooi hulpmiddel daarbij is het inschakelen van pushberichten op je telefoon. Zowel de voetbal.nl-app als de Wedstrijdzaken-app biedt de functie om je per direct op de hoogte te brengen van een wedstrijdwijziging/afgelasting.

 

Wedstrijdafgelastingen

Wanneer de KNVB een algehele afgelasting doet, dan staat dit op knvb.nl en teletekstpagina 603.

Naast een algehele afgelasting van de KNVB, kan de vereniging (consul) zelf ook de velden afkeuren. In dat geval zullen we zo snel mogelijk de betreffende wedstrijden afgelasten, zodat dit direct zichtbaar is op de verschillende media. Goed om te weten: doorgang van wedstrijden in categorie A gaat altijd voor doorgang van wedstrijden in categorie B.

Bekerwedstrijden worden als categorie A behandeld.

Kortom, houd op winterse en regenachtige dagen de media in de gaten!

 

Wedstrijden inhalen

Afgelaste wedstrijden worden door de KNVB opnieuw ingepland. Als er een vrije zaterdag beschikbaar is, dan gaat de wedstrijd daar naartoe. Als alle zaterdagen bezet zijn, dan zal de wedstrijd doordeweeks gespeeld worden.

 

Wedstrijd verplaatsen

Inventariseer bij aanvang van de competitie of er tijdens vakanties en feestdagen genoeg spelers zijn om te kunnen voetballen. Denk hierbij aan de herfst-, voorjaars- en meivakantie, maar ook aan lange weekenden rondom bijvoorbeeld Goede Vrijdag, Koningsdag en Hemelvaartsdag.

Als blijkt dat je te weinig spelers hebt, probeer dan eerst bij een ander team te lenen. Hebben andere teams ook te weinig, kies er dan voor om één wedstrijd te verplaatsen en de spelers van dat elftal uit te lenen aan een ander team.

Mocht uiteindelijk toch blijken dat spelen op een bepaalde dag onmogelijk is, dan moet je de wedstrijd verplaatsen. Dat gaat als volgt:

Thuiswedstrijd

Neem contact op met de wedstrijdsecretaris en doe een voorstel voor een nieuwe speeldatum. De wedstrijdsecretaris kijkt of op die datum een veld beschikbaar is. Als een geschikte datum is gevonden, neemt de wedstrijdsecretaris contact op met de tegenstander. Bij akkoord zorgt hij dat de wedstrijd verplaatst wordt. Bij geen akkoord moet er een nieuwe

datum gevonden worden.

Uitwedstrijd

Neem contact op met de leider/wedstrijdsecretaris van de tegenstander. Zorg dat je samen tot een nieuwe speeldatum komt. Het is wel belangrijk dat de wedstrijdsecretaris van onze vereniging op de hoogte wordt gebracht, want hij moet via Sportlink akkoord geven.

Belangrijk

Verzoek om te verplaatsen uiterlijk 7 dagen voor de wedstrijddatum doorgeven. Vakanties, verjaardagen en andere activiteiten zijn namelijk ver van tevoren bekend. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt dus bij de spelers/ouders. Zij benadelen de rest van het team als ze hun afwezigheid te laat/niet doorgeven. Los van het feit dat het verplaatsen vaak dagen in beslag neemt, is de tegenstander niet verplicht akkoord te gaan. Dan sta je óf met te weinig spelers op het veld, óf je komt niet opdagen met een boete of opheffing van het team tot gevolg.

Ziekte van spelers is geen excuus. Van tevoren kun je er al voor zorgen dat je genoeg spelers hebt om eventuele ziekte op te vangen.

Hoe eerder het verplaatsen bekend is, des te eerder dit ingepland kan worden op een inhaaldag. Hoe later, des te groter de kans is dat je door de week moet gaan spelen.

Alle wedstrijden in categorie A moeten altijd voor de vastgestelde speeldatum worden gespeeld. Wedstrijden in categorie B mogen zowel voor als na de vastgestelde speeldatum worden gespeeld.

 

Fictieve uitslagen

Amicitia VMC/SJO Coendersborg werkt niet mee aan het invullen van fictieve uitslagen. Dit kan hoge boetes en uitsluiting van deelname opleveren. In de voetbalwereld gaan verhalen snel de ronde. Daarnaast is het onsportief en kan het invloed hebben op andere teams in de

competitie. Alle wedstrijden dienen daarom gewoon gespeeld te worden.

Soms komt het voor dat het aan het eind van de competitie lastig is om nog een geschikt inhaalmoment voor een wedstrijd (in categorie B) te vinden. Deze kan dan, in overleg met de tegenstander en zonder invloed op het eindresultaat van de competitie, door de KNVB als ‘vervallen’ worden aangemerkt.

 

Oefenwedstrijden

In de zomer- en winterperiode worden er vaak oefenwedstrijden gespeeld. In verband met sluiting van de velden en het zoveel mogelijk sparen van de gewone velden, hebben oefenwedstrijden meestal plaats op het kunstgrasveld. PLAN OEFENWEDSTIJDEN IN HET WEEKEND en niet doordeweeks. Wij gaan er geen trainingen voor opzij zetten.

Om dubbele boekingen te voorkomen, komen alle oefenwedstrijden in Sportlink terecht. Daarmee verschijnen ze ook op onze site. Kijk vooraf dus even op de site of het kunstgras vrij is. Zo ja, dien dan je verzoek bij de wedstrijdsecretarissen. Zorg ervoor dat je een datum, tijdstip en tegenstander hebt. Als je verzoek is goedgekeurd, is de reservering pas definitief. Indien er een oefenwedstrijd gespeeld kan worden geef dit dan ook door aan de kantinecommissie.

 

Materiaal

Niet alleen de leider(s) zijn verantwoordelijk voor het materiaal. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Zorg met zijn allen dat het materiaal gebruikt bij wedstrijden en trainingen weer netjes worden opgeruimd. Laat het niet rondslingeren. Het is zo verdwenen.

 

Kantine

Zoals jullie weten zijn vaste kantinemedewerkers(zijn vrijwilligers) schaars en moeten wij hier zuinig op zijn. Zorg als team bij thuiswedstrijden/trainingen voor de nodige ondersteuning, met name bij grote drukte in het clubgebouw. Een vereniging is sterk afhankelijk van de kantine-inkomsten om voor de leden zoveel mogelijk te kunnen organiseren.

 

To Top